nike air force pas cher ralph lauren pas cher nike air huarache pas cher hollister pas cher nike cortez pas cher polo ralph lauren pas cher nike air force 1 pas cher oakley pas cher nike huarache pas cher belstaff france nike cortez ralph lauren pas cher mbt chaussures


WEB www.tpencro.com
TPenCRO
product of CROATIA - www.tpencro.com - © TPenCRO 2008 - 2011
dsgn: TPC * CEREBRUM *
* CEREBRUM / Centralni Živčani (Nervni) Sustav *
CŽS - isprika i najava!
Ispričavam se - jer na ovom mjestu niste našli, možda očekivani (?), zapis mog viđenja i razmišljanja o najvažnijem TJELESNOM sustavu čovjekova bića!
Odmah ću reći Centralni-Živčani-Sustav ne vrijedi i nije ništa, ako ga promatramo izdvojeno od drugih tjelesnih i DUHOVNIH "komponenti" čovjeka, radi čega je pristup otkrivanju pravih funkcija i mogućnosti CŽS-a, ovako kako se to danas radi - ČOVJEKU NEDOSTUPAN, na neki način ZABRANJEN - pa je jasno da čak niti tajni pokusi i "istraživanja" CŽS-a - izvedeni IN VIVO - na(d) nedužnim žrtvama modernog nasilja nikada neće dati valjani REZULTAT!
Zapravo, takve su radnje veliki odmak od onog ŠTO SMO i TKO SMO!
Razmišljao sam o tome da zapise, koji bi trebali biti dio neobičnog i možda najzanimljivijeg "štiva" ovog WEB-a posložim što prije (makar i na brzinu), ali sam kasnije odustao od te namisli!
Dade li Bog, najprije ću pokušati odšetati do Međugorja
(nisam uspio - 5.mj. 2009.!), putem još jednom sve ponovo 'presložiti' i sretnem li se na tom putu s mojom 'ŽENOM U BIJELOM', doći do konačnog oblika zapisa (jedne tako preozbiljne teme), koji prividnu nedokučivost CŽS-a (radi koje čovjek sve češće nailazi na nepremostive prepreke u pokušaju da 'uhvati nit' razumijevanja SEBE i materijalnog!) - treba učiniti DOKUČIVOM i razumljivom!
Jednostavno, ovo ne može u javnost bez puno potrošenog vremena!
Mogu reći kako nemam pojma koliko će sve trajati!
Ono što znam i o čemu će
(između ostalog) priča o CŽS-u pričati, je - da su sva nastojanja nauke da pronikne u tajnu CŽS-a na pogrješnom putu i da to NIKAKO NIJE SLUČAJNO!
Prije postavljanja ovog djela WEB-a moram postaviti priču o psihijatriji (bila je najposjećeniji dio mog prvog WEB-a - dovršeno kao www.antipsihijatrija.hr), jer je psihijatrija APSOLUTNIM prihvaćanjem i uporabom naučnih 'otkrića' o načinu rada i funkciji CŽS-a (u svojoj praksi!) - PRAVA i NAJVEĆA prepreka epohalnom razumijevanju CNS-a!
Ni to nije slučajno!
Žašto je tako i nije teško pogoditi!
Pogađajte!
Volio bih vidjeti što ste zaključili! Što mislite?
Za sada toliko!

Pozdrav! T.

SADRŽAJ SITE-a
  • POČETNA
  • TPenCRO CEREBRUM - fina veza uma i duše (u izradi!)
  • TPenCRO VERBORUM
   • DOBRA KNJIŽICA
   • MOJI STIHOVI
MOJA MOLITVA i pjesma na ovoj stranici!
Molim vas nadogradite Flash!

UVOD / PREDGOVOR / ZAŠTO?

KONAČNO! Isprika s prvog 'arka' ovog djela SITE-a više ne vrijedi! U nastavku ovog poglavlja nanizati ću, dinamikom kojom budem uređivao tekst, djelove moje knjižice o CŽS-u! /Sv.Vid - 15.10.2009./ OPET ISPRIKA! Na neko vrijeme prekidam uređivanje ovog poglavlja (razlog je - ovdje!) /22.10.09/
UVOD (radi čega i zašto, baš ja o CŽS-u?)

'Ta koji čovjek može biti toliko „STRUČAN“, ISTINIT i posve OBJEKTIVAN kada je u pitanju (pr)ocjena uma i duše druge osobe?', napisao sam u uvodnom razmatranju poglavlja ovog WEB-a, u kojem sam se osvrnuo na strašnu istinu o svemoći i 'pravu' psihijatrije da bude privilegirani i uvaženi 'sudac' ljudskog uma (i duše!?)!
Osobno sam prošao stravu psihijatrije i posljedice (negativne) pihijatriziranja, ali sam ipak,  samo Bogu zahvaljujući  - uspio ostati čitav!
A, bilo je strašno!
Proživljene strahote, maltretiranja i pokušaj trajnog stigmatiziranja nepostojećom i nedokazanom „bolešću“, uništili su mi (gotovo) sve!
Izgubio sam obitelj (naravno, na neki način i oni mene!), ostao na cesti i predugo (skoro dvije godine) 'hodao po žici' iznad ponora u kojem su me, u slučaju da preživim progone i padove, čekale propale duše i 'čudni' umovi, oboružani svojim Bogom, svojom istinom i svojim „pravom na moj um“!
Kako rekoh, nisu me se dočepali! Nisu uspjeli!
Moj CŽS, usmjerenost ka transcedentalnom i moja svjesna veza s Njime pokazali su se nepremostivom preprekom svakom Zlu koje me je u to vrijeme - nastojalo podčiniti!
Istina, jednom sam završio u 'ludari', no bila je to posljedica mog nerazumijevanja i nepoznavanja načina rada psihijatrije, ali i sada to mogu reći: glupe želje da kroz udovoljavanje ucjeni obitelji i uz pomoć psihijatara (moja najveća pogrješka u životu!) sačuvam obitelj!
- 1 -
Stvarno, bio sam dječački - naivan (blesav!).
Srećom, ni tada nisam bio sam!
U tom sam vremenu živio s mislima usmjerenim k Nebu (doslovno!) i preživljavao uz pomoć nesebične podrške dobrih i iskrenih prijatelja!
Sada,  dok ovo pišem moram reći kako znam da je sve kroz što sam prošao BAŠ TAKO MORALO BITI i da je niz ružnih događanja koja su mi prijetila čak i smrću (učestali pritisci, a bolesno srce!) bio svojevrsni 'servis' mog ukupnog bića (trodijelnog / duša, um i tijelo!)!
U nastavku ovog šisanja pokušati ću ovih par napisanih rečenica potvrditi i objasniti kroz opis i razradu tumačenja veze uma i tijela - i duhovne duše čovjeka!
Kako? Jednostavno!
Ta sve što sam spoznao i učinio, i o čemu sam u zadnje dvije godine mog života razmišljao -  NE BI MI BILO MOGUĆE DA NIJE BILO (tog) MOG - KRIŽA, koji i nije bio ništa drugo doli poruka - transcedentalnog!
Vjerujte, iako znam da će me mnogi  radi ovog iskrenog kazivanja OPTUŽITI - da se veoma malo može učiniti i postići ako se u svaki cilj, ideju i posao - ne uloži i ne žrtvuje - SEBE!
I odmah da kažem: nikako se na žrtveniku osobnih ideja i ciljeva NE SMIJE žrtvovati bilo koga drugog!
Trpeći i noseći svoj 'križ' - patnja, bol i muka, 'začinjeni' strašnom spoznajom o bezdušnosti onih u koje sam vjerovao, preokrenuli su „rezultat“ jedne nepoštene utakmice u moju „korist“ i omogućili mi spoznati i učiniti puno i napisati OVO:
PRIČU O CŽS-u i transcedentnom.
          - 2 -                           SLIJEDEĆA str.    SLIJEDEĆA
UMJESTO PREDGOVORA - malo priče

Pročitao sam jednom neobično istinitu misao jedne ozbiljne i samosvjesne učenjakinje, koja je glasila otprilike ovako:
'Naša nas izobrazba čini sklonim izbjegavati svaku otvorenost koja bi mogla potaknuti dvosmjernu KOMUNIKACIJU s masama, radi čega se zadovoljavamo traženjem ISTINE unutar laboratorija, u kojima doživljavamo osobni osjećaj - ekskluzivnosti'!
Lijepo rečeno!
Osim ove misli učenjakinja je jednom rekla i onda napisala i ovo:
'Bog je neuropeptid!'(?).
Kada se malo pažljivije razmotri sadržaj njenih navedenih misli, lako se može uočiti suprotnost iskazanih stavova, jer se osobno potvrđena ekskluzivnost vezuje uz pravo na neko novo definiranje - novog, 'znanstvenog Boga'!
Dosta kasnije, sazrijevajući u okruženju običnog  NARUČENOG biznisa, koji bogato nagrađuje i financira znanstvene laboratorije i suočena s ogromnom Nepravdom te tada, skoro  uništena unatoč velikom broju novih otkrića iz svijeta biomedicine, molekularne tehnologije i PSIHONEUROIMUNOLOGIJE - promijenila je svoje,  isključivo materijalističke stavove i počela predstavljati znanost - jezikom kojeg će široke mase i posjetitelji njenih predavanja - lako razumjeti i isto tako lako - prihvatiti!
Čineći tako, doživjela je niz osobnih promjena i promjena svog bića pa je na kraju objeručke prigrlila - HOLIZAM1!
Učinila je tako nakon niza razgovora s posjetiteljima njenih predavanja koji su, jednostavno rečeno, željeli od nje čuti 'kako će steći VEĆI nadzor nad svojim zdravljem i doznati više o onome što se dešava u njihovim tijelima!'.
Shvatila je i kako za većinu medicinskih stručnjaka, preveliko približavanje uma tijelu  UGROŽAVA utemeljenost svake bolesti!
Strah „medicinara“ od te činjenice u uskoj je vezi s interesima (novac, karijera i dr.) i danas je sveprisutan i jako - logičan:
približavanjem uma tijelu mnoge (možda sve?) bolesti postaju NESTVARNE, IMAGINARNE i za njih - neznanstvene!(?)
Ovakva razmišljanja ogroman su 'šok' za veliku većinu medicinara i znanstvenika, radi čega je otpor svakom stavu, ideji i razmišljanju, koje u obzir uzima mogućnost promatranja bolesti  (i drugih stanja čovjekova bića) kroz utjecaj duhovne dimenzije postojanja - OGROMAN, DOBRO ORGANIZIRAN i naravno - bogato financiran!
Misticizam, nazovimo privremeno tako razmišljanja o utjecaju duše na tijelo - odavno je tabu tema i zabranjen - znanstvenicima.
(možda već nazirete kako je meni lako i dozvoljeno ovako pisati - JER NISAM ZNANSTVENIK!?)
Za ovakvo 'nastajanje' i razvoj medicine i znanosti, djelom je „kriva“ i Crkva, koja je pokušala zadržati isključivo 'pravo' na čovjekov um i dušu u trenutku kada je Descartes (17.st.) u dogovoru s tadašnjim papom 'preuzimao' - tijelo!
Ta strašna i veoma pogrješna podjela ljudskosti na dva, međusobno NEOVISNA (?) područja, živi i danas!
- 3 -                                    SADRŽAJ   SADRŽAJ
'Neravnoteža' ljudskosti temelj je KONVENCIONALNE znanosti i kroz nju, medicine!
Nakon ovakvih postupanja unutar znanstvenih laboratorija dosegnuta otkrića (dali potpuna?) koriste se za oblikovanje sveobuhvatnih pretpostavki o životu i čovjeku - kao cjelini!
Još jedna strašna pogrješka, ovaj put pristigla iz visokih znanstvenih krugova i njihovih laboratorija - čini nam ogromnu štetu!
Srećom, kako već napisah, nešto se ipak mijenja!
Sve je više znanstvenika (najčešće 'neodvisnih') koji se okreću holističkom i tako, jako uzbudljivom, a u konačnici i jedino - ISPRAVNOM - pokušaju razumijevanja života i čovjeka!
Ja ću već sada, hrabro, jer osobna me iskustva i vjera u Boga jednostavno TJERAJU tako postupiti (i zato) reći:
SVE BOLESTI DANAŠNJICE, ČAK I KADA SE ČINI DA NEMAJU PODRIJETLO U PSIHOSOMATSKOM ČIMBENIKU, IPAK SU U NAJUŽOJ VEZI S TIM (PSIHOSOMATSKIM) ČIMBENIKOM!
Možda ovo i niste dobro razumjeli, jer se čini kao da se unutar iste rečenice, prema matematičkim predznacima (+/-), 'psihosomatski čimbenik' poništava sam sa sobom!
Dobro!
To je privid  nesavršenosti jezika i izražavanja i zato ovo tako izgleda, ali…, iako je utjecaj PSIHE3 na SOMU4 teško dokaziv (tek posrednim putem) on je odavno - prihvaćen kao - činjenica!
Uostalom, mnoga su razmišljanja i znanja u svim vremenima čovjekova postojanja teško nalazila put Istine i put do razuma!
Zbog otpora prošlom, a danas se tome treba pridodati i postojanje (snažnog) otpora 'INETERESNOG kapitala', žrtve su neminovne!
Jednom su za 'očuvanje starih znanja'  korištene lomače!
Danas se to čini plasiranjem  'dezinformacija' ili pak, nastojanjem centara moći da zatru tragove svake - njima, neprihvatljive Istine!
Prolazi to ponekad, no, na dugu stazu ne može polučiti rezultat!
Istina, poput tihe rijeke, ipak utire put do svog cilja!
U moru vječnosti, originalne, ponekad prijelomne misli, odbačene u vremenu nastajanja, ukoliko su utemeljene (istinite) - kasnije postaju, unatoč znanstvenim (ali i drugim) paradigmama, nerijetko, revolucionarna otkrića!
Tako je (bilo?) i s prihvaćanjem činjenice o utjecaju učinka uma na tijelo!
Otpor je ogroman, jer - 'čudesna' izlječenja - u kojima je na pravi način upotrijebljen um i kroz njega komunikacija s transcedentnim - suprotna su svakom INTERESU KAPITALA!
Ovakva razmišljanja i u budućem vremenu, shvaćeni i (pozitivno!) evoluirani razvoj i uporaba SVEMOĆNE VEZE TJELA, UMA I DUŠE (DUHA) - ipak će OPSTATI i ukazati na pravi put do samog centra ČOVJEKA!
A, centar čovjeka je ...?
Izvan njega!   
          - 4 -                           SLIJEDEĆA str.    SLIJEDEĆA

3PSIHA  - (grč. ψυχή = duh, duša), Aristotel je izjednačuje s pojmom βίος (život) a latini prevode s riječju anima, zadržavajući pritom platonički dualizam duše i tijela, što će potom R. Descartes promijeniti u dualizam - res cogitans i res extensa.
Razvojem moderne psihologije odbacuje se višeznačni pojam duše i prihvaća pojam psiha za označavanje funkcionalnih vidika specifično ljudskog života.


4SOMA - Tijelo, pojam koji obuhvaća sve dijelove tijela i njihove osobine (osim spolnih stanica).
1HOLIZAM - pojednostavljeno, holizam je teorija prema kojoj ukupnost (Bog) znači više od zbroja svojih dijelova.    
Suprotnost  HOLIZMA je
2REDUKCIONIZAM (u medicini, nauci …).
ZAŠTO pisati? ZAŠTO pisati o CŽS-u?

Odgovarajući na ova pitanja iz naslova ovog odjeljka pokušati ću predstaviti sebe, moju nakanu, kao i potrebu da napišem nešto 'neobično' o CŽS-u, nešto, od čega znanost i kapital, mada već dugo posjeduju znanja i saznanja o savršenoj nedjeljivosti čovječjeg bića, radi jedinog 'pravog' i zaista (na žalost!) 'moćnog' Boga današnjice -  novca -  zaziru, pokušavajući pritom današnjem čovjeku - rastaviti njegovu ukupnost (HOLIZAM!) na najsićušnije, 'Božje čestice'!
Misliti, kako se to danas često i čini, kako o čovjekovu biću, samo zato jer smo nešto učili i možda naučili, otkrili ili izumili - sve ili jako puno znamo, odlazak je u bespuća čovjekova egoizma, bijeg od SEBE i srljanje u savez sa Zlim!

ZAŠTO PISATI?

Meni se čini nepotrebnim pričati o postojanju potrebe za pisanjem, no ipak ću reći kako vjerujem da je svaki, pa tako i moj 'spisateljski nagon' posljedica prisutnosti jasne individualne osobine mog uma, koji, jer teško pronalazi sugovornike koji ga kroz priče i diskusije uspijevaju razumjeti - jednostavno treba i traži  - PAPIR!
Ako razmišljanju o individualnosti, koja u svom korijenu ipak teži i želi biti dio nekog 'tima', kao pokretaču mog spisateljskog duha dodam i određena životna iskustva, veliki broj svakojakih ideja, 'doživljaja', znanja, spoznaja i interesa - rekao sam SVE!
Možda bi još samo mogao dodati kako me svjesnost o moći pisane riječi (općenito: riječi) i želja da s pomoću njenog učinka nekome omogućim donijeti najbolje moguće odluke, stavove o životu, vlastitoj osobi i (nadam se) boljitku - 'tjera' na pisanje!
Vjerujem da ničeg što je pred vama i svega što sam do sada predstavio kroz moje autorske radove (tekstovi, glazba, pjesme, Internet,) ne bi postojalo kada u svemu ne bi bio 'upetljan' sam Duh Sveti!
Možda baš zato, radi Njega - ovo i pišem? Tko zna?

ZAŠTO PISATI O CNS-u?

Na ovo pitanje odgovoriti ću iskreno!
Pojma nemam! Mogu samo pokušati reći što mislim i radi čega pišem o CŽS-u (Centralni Živčanii Sustav)!
Čini mi se kako su  moja razmišljanja o čovjeku kao mislećem biću, kojeg definira um5, 'krivac' nastajanja i sazrijevanja moje spoznaje o CŽS-u i kako je sve započelo za vrijeme mog boravka na odjelu psihijatrije.
Razmišljam tako, jer svaka ideja i pokušaj razumijevanja nas samih mora poći od uma, od naših misli i onog što u naravi  i jesmo – misaonog bića!
Ovako razmišljajući preblizu sam često rabljenom pojmu biologizma koji općenito označuje svaku teoriju koja nastoji biološki tumačiti psihološke, društvene i religiozne činjenice, a to nije i ne može biti točno!
Zanemarujući ipak jasnu vezu uma s Duhom (Duhovnom dušom), ili kazivanjem kako postoji samo veza uma i tijela, odgovor o CŽS-u, kao stvarnom čimbeniku svega što jesmo, odavno je napisan.
- 5 -                                     SADRŽAJ   SADRŽAJ
Već prema uobičajenoj definiciji uma kao 'onom koji poima, sudi i zaključuje, a kojeg se moć neposrednog uviđanja - duhovna sposobnost - ne nalazi u nekom tjelesnom organu (?!)' kazuje kako je u samoj definiciji uma nemogućnost povezivanja uma s odgovarajućim djelom tijela radi prihvatljivog tumačenja pojma privremeno 'ogrnuta' plaštem duše, koja postaje oruđe neposrednog uviđanja - spoznaje - o nečem!
Jasno je kako definiciju uma nije moguće jasno opisati radi čega je učinjena podjela uma na pasivni (trpni) i djelatni um!
Neka bude tako!
Ali?
Samo pitanje o umu, radi očite nemogućnosti pojašnjenja veze  tijela i duhovnih sposobnosti - upravo je to što jesmo!
I dobro je da je tako!
Dobro je ne nastojati željeti povezati samo jedan dio našeg tijela s umom!
Prihvatimo li kako se um za rješavanje spoznajnog koristi dušom onda je jasno da takav način 'rada' uma nije i ne može biti ekskluzivnost nekog organa našeg tijela!
Um je ukupnost čovjeka i zato treba reći kako i zadnja (svaka) stanica našeg tijela ima vezu s umom, ali i kako tu vezu nešto u nama mora nadzirati i na neki način 'održavati' u funkciji prve dimenzije čovjeka  – Duha!
E, sada smo tu!
Kako je Duh 'Božja kategorija' čovjekova bića on ne trpi nered i želi održavati razinu komunikacije uma s tijelom na najvišoj mogućoj razini!
A, ta je razina komunikacije prilično zahtjevna!
Zamislite potrebu trenutne, doslovce, reakcije našeg uma na pojavu neke naglo naišle nevolje, opasnosti, ...!
Znamo kako je prva reakcija najčešće 'refleksna' radnja, koja ima sve karakteristike dobro učinjenog pa se može postaviti pitanje kako je moguće bez aktiviranja djelatnog uma u tako kratkom vremenu doseći potrebnu kvalitetu i učinkovitost poduzetog?!
Odgovor na ovo pitanje u kom protok, nekim čulima prikupljenih podataka o nekoj iznenadnoj situaciji, od 'periferije' prema mozgu i natrag, ima veoma veliku brzinu (sjetite se osjeta vatre i povlačenja ruke!) i kako je radi toga poduzeta radnja učinkovita i jedina ispravna - NIJE TOČAN i ne uklapa se u uobičajena razmišljanja o fizici tijela i načinu rada prijenosnika informacija unutar našeg CŽS-a!
Učinak djelatnog uma u ovakvim situacijama tek je sekundarna pojava i nesumnjivo postoji, ali je prva i najbrža reakcija našeg tijela posljedica veze uma SVAKE naše stanice s dušom!
Podatak o načinu reagiranja CŽS-a u ovakvim situacijama, koji potvrđuje kako kratko vrijeme reakcije na neku nevolju nije posljedica 'dobrih veza' mozga i krajnjih dijelova našeg organizma, moguće je naći u priči mnogih osoba koje su se u veoma kratkom vremenu pogibeljne opasnosti suočile s 'filmom' svog cjelokupnog života!
Kako je to moguće?
Odgovor je u duši (anima) našeg umnog bića!
Ipak, svega ne bi bilo kada u našem tijelu ne bi postojao savršeni komunikacijski 'uređaj' za 'kontrolu kvalitete' veze uma (ovaj put djelatnog!) i Duhovne duše!
Naravno, to je naš CŽS!
Moćan komunikacijski 'uređaj' sinkroni je komutator svih vezA SVAKE NAŠE STANICE S DUHOVNOM DUŠOM!
Radi toga treba pisati o CŽS-u i o jednom drugačijem modelu ukupnog sustava CŽS-a!
'Refleksne' reakcije i sve nagle promjene biokemije našeg tijela nisu posljedica rada mozga i nekakva njegova ekskluzivnost!
Svaka stanica našeg tijela dio je našeg umnog bića i u najužoj je vezi s našom Duhovnom dušom!
Sve to omogućuje nam CŽS - koji je svojim djelom transcedentni primopredajnik čije su 'antene' okrenute prema našoj – DUHOVNOJ DUŠI!

- 6 -        NASTAVAK / NOVO POGLAVLJE
5(um - (lat. intellectus), moć neposrednog uviđanja, duhovna sposobnost koja se ne nalazi u nekom tjelesnom organu, nego se služi samo dušom (anima) kao svojim oruđem. Svoje predmete, za razliku od osjetila, dohvaća na opći (univerzalni) ili apstraktan način, tj. on dohvaća bit stvari, bile one duhovne ili materijalne. Tri su elementarne radnje uma: pojam, sud i zaključak. Aristotel u našem duhu razlikuje dvije moći: jednu pasivnu, trpni um, koji je u mogućnosti za aktualnu spoznaju, i drugu aktivnu moć, djelatni um, kojemu je uloga da trpni um aktualizira. Kod Aristotela se ne nalazi naziv "djelatni um" (intellectus agens), nego taj izraz potječe od njegova komentatora Aleksandra Afrodizijskog, a potom je ušao i u skolastičku filozofiju. Za razliku od razuma, um je intuitivna moć.

DOBRA KNJIŽICA
CRO
mojim roditeljima, njoj i prijateljima - T.P. Vincit pertinax bonitas! HVALA VAM ŠTO STE POSJETILI OVE STRANICE!
CENZURA u RH! VJEČNU BORBU DOBRA I ZLA TREBA RAZUMIJETI (SHVATITI) U DUHU TRAGEDIJE I ONDA JE TO PODVIG - DUHA! TPC
dsgn: TPC © TPenCRO 2008 - 2011